
Ei da, am avut succes cu cresterea maielei mele !!!! Iupiii... am propria maia iar aceasta paine este prima paine pe care o fac doar din maia fara pic de drojdie. Si in concluzie vorbim de doar 3 ingrediente : Faina, apa si sare.
Ingrediente:
- 150g maia activa, 100% hidratare
- 300g apa
- 270g faina alba
- 180g faina integrala
- 10g sare
Mod de preparare:
- Amestec maiaua cu apa, faina alba si cea integrala cu ajutorul unui robot de bucatarie pentru 2 minute pana ce ingredientele sunt bine incorporate. (nota: maiaua devine activa dupa 8-12 ore de la ultima hranire)
- Las coca astfel obtinuta sa se linisteasca pentru 1 ora. (autolyse)
- Adaug sarea si amesctec cu mixerul pentru 10 minute.
- Pun coca intr-un vas deptunghiular in prealabil uns putin cu ulei si il las la crescut in locul cel mai calduros din casa. Acopar cu un prosop.
- Prima fermentare dureaza 2h30 dar ii aplic 2 stretch and fold-uri (intinderi si impaturiri) la interval de 50 minute.
- Coca o asez in banneton dupa ce i-am dat cat de cat o forma si am pudrat bine bannetonul cu faina.
- Bannetonul cu coca il bag intr-o punga si il pun la frigider peste noapte.
- A doua zi, scot de la frigider si las cam o ora sa sa ajunga la temperatura camerei.
- In paralel cu punctul anterior incalzesc cuptorul la 240ºC pentru cel putin 30 minute, cu piatra de cuptor in el. Sub piatra pun un vas de tabla.
- Cand coca a crescut suficient o rastorn pe o paleta in prealabil tapetata cu faina, o crestez si o pun pe piatra din cuptor bine incinsa. Imediat dupa, torn 200ml de apa clocotita in vasul de tabla de sub piatra.
- Las la copt cam 45 minute.
- Scot painea si o las la racit.
Mai clar, am inceput painea la 8 seara si a fost gata a doua zi la 11 dimineata.
Aceasta reteta a fost preluata de la Codruta, care la randul ei a preluat-o de la Makanai. Si asa se duce vorba ...
0 comments:
Trimiteți un comentariu