
Ingrediente (pentru 2 paini - eu am facut o paine si chifle pe langa):
- 540g apa
- 600g faina alba
- 300g faina completa
- 2 linguri de drojdie uscata
- 2 linguri de sare
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri de ulei de masline
- 300g maia (nehranita, luata direct de la frigider)
Mod de preparare:
- Amestec maiaua cu apa, faina alba si cea completa cu ajutorul unui robot de bucatarie pentru 2 minute pana ce ingredientele sunt bine incorporate.
- Las coca astfel obtinuta sa se linisteasca pentru 1 ora.
- Adaug ingredientele ramase: drojdia, sarea, zaharul si uleiul si amesctec iarasi cu mixerul pentru 8 minute. Fara mixer, evident se poate framanta si de mana.
- Pun vasul cu coca la crescut in locul cel mai calduros din casa. Acopar cu un prosop.
- Dupa o 1h30, scot coca din vas si ii aplic vreo 3 stretch and fold-uri (intinderi si impaturiri).
- Divizez coca in 2 (in cazul meu, una a fost pentru chifle si alta pentru paine) si o asez in bannetons (sau in orice oala cu forma rotunda/ovala in lipsa existentei banneton-urilor).
- Acopar cu un prosop si las la crescut cam 1h.
- In paralel cu punctul anterior incalzesc cuptorul la 240ºC pentru cel putin 30 minute, cu piatra de cuptor in el. Sub piatra pun un vas de tabla.
- Cand coca a crescut suficient o rastorn pe o paleta in prealabil tapetata cu faina, o crestez si o pun pe piatra din cuptor bine incinsa. Imediat dupa torn 200ml de apa clocotita in vasul de tabla de sub piatra.
- Las la copt cam 30 min in cazul painii si 20 minute in cazul chiflelor.
Reteta a fost adaptata din cartea Pain maison : Spécial machine à pain - Cathy Ytak, pagina 12.
0 comments:
Trimiteți un comentariu