RSS

Chipsuri de casa




Da, stiu! Chipsurile nu se numara printre cele mai sanatoase mancaruri pe care sa le ai pe masa. Dar chiar credeti ca cele cumparate la punga sau cutie din comert sunt mai sanatoase decat unele facute in casa? Eu nu cred. Si daca tot ne ploua in gura dupa un castron cu chipsuri crocante atunci prefer sa stiu ce mananc.

Chipsurile sunt extrem de simplu de facut in casa doar ca ne trebuiesc instrumentele necesare.

Iata reteta ...


Ingrediente:

  • 1kg de cartofi (mai maricei de preferinta)
  • 1l de ulei de floarea soarelui

Instrumente necesare:
  • o mandolina. Nu, o mandolina de cantat (desi daca un membru al familie vrea sa va faca o cantare in timp ce pregatiti chipsurile nu e rau de loc) ci una de taiat. Si daca o sa-mi spuneti ca n-aveti, o sa va zic sa nu va descurajati. Un cutit care taie bine face aceeasi treaba doar ca o sa va ia un pic mai mult timp. Aveti nevoie sa taiati cartofii foarte fin, iar cand spun fin ma refer la 1mm grosime. Cu un cutit va trebuie un pic de indemanare si rabdare, de aceea o mandolina v-ar scapa rapid de etapa taierii cartofilor.
  • o oala de fonta. N-aveti un de fonta? Cratita in care va prajiti cartofii e buna. Fonta are marele avantaj ca se incinde tare iar cartofii ca sa devina crocanti au nevoie de un ulei bine incins.
  • o sita / paleta strecuratoare. Da, cea pe care o folositi sa luati spuma de la ciorba e perfecta
  • un vas in care sa puneti chipsurile dupa ce le scoateti din baia de ulei
  • cateva servetele de hartie pentru bucatarie pe care sa le puneti pe fundul vasului in care veti scoate chipsurile. De ce e nevoie e servetele? Pai pentru ca atunci cand ii scoateti se va mai prelinge ulei iar stratul de jos va balti in ulei. Cum banuiesc ca nu doriti sa mancati chipsuri care baltesc in ulei, recomand folosirea acestor servetele pentru a elimina excesul de grasime inutila. Daca vreti si mai putina grasime atunci n-aveti decat sa puneti servetele si intre straturile de chipsuri scoase din cratita.

Mod de preparare:
  1. Curatati cartofii si taiati-i pe latime foarte fin cu ajutorul unei mandoline sau a unui cutit cam la 1mm grosime.
  2. Turnati uleiul intr-o oala, dati drumul la foc si incindeti-l bine. E nevoie ca uleiul sa ajunga la 140ºC pentru a-l considera bine incins. Nu e nevoie sa masurati cu un termometru. Un test simplu este sa puneti un chips in ulei si daca sfaraie tare atrunci e bine incins.
  3. Puneti chipsurile in uleiul incins unul cate unul pentru a evita lipirea intre ei. In momentul in care veti pune o anumita cantitate de cartofi in ulei, temperatura uleiului va scadea brusc si asa cum spuneam mai sus avem nevoie de un ulei bine incins. Asadar, tineti focul la temperatura maxima. E posibil sa fie necesare mai multe runde de prajire a chipsurilor, asa ca nu puneti mai multi cartofi decat incap in oala. Cartofii trebuie sa fie acoperiti de ulei nu sa fie deasupra.Si apropo, aveti grija cand puneti cartofii sa nu va stropiti cu ulei incins pentru ca va veti alege cu arsuri.  
  4. Scoateti cu ajutorul unei site chipsurile si asezati-l intr-un vas pe fundul caruia ati asezat cateva servetele de hartie pentru bucatarie. Veti stii ca cipsurile sunt gata cand luati in sita se vor simti mai usori si mai scortosi. De asemenea, culoarea devine galben maronie cand sunt gata. Nu exagerati cu prajitul pentru ca daca devin maro vor avea si un gust amarui.
  5. Repetati pasii 3-4 daca v-au mai ramas cartofi de prajit.

Si asta a fost tot! Asezonati-i cu putina sare si sunt deliciosi. Gata, la rontait !

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu