RSS

Paine alba bio

Desi iarna nu e sezonul meu preferat, trebuie sa recunosc ca are un farmec aparte. Iar cand virbim de gatit, iarna este anotimpul perfect. Ador acele zile de weekend in care incalzesc casa cu caldura cuprotului si dinauntru de degaja un ametitor miros de paine. Apoi scoti painea din cuptor o pui sa se raceasca si te uiti nerabdator la ea sa se raceasca mai repede ca sa o poti degusta.
De aceasta data am ales o paine alba facuta din faina bio. E o paine care se face direct fara nici un preferment. Desi apa din compozitie reprezinta 62% am reusit sa am o coca destul de moale si dificil de lucrat cu ea. Ar fi fost mai bine probabil sa folosesc o oala de fonta s-o coc, dar in cele din urma am ales metoda clasica pe piatra. Painile au iesit un pic deformate ca forma dar au crescut frumos in cuptor.

Ingrediente:

Mod de preparare:
  1. Amestec toate ingredientele cu un mixer de bucatarie pentru 4 minute pe o viteza lenta si continui inca 10 minute pe o viteza mai crescuta.
  2. Prima dospire este de 2h la temperatura camerei.
  3. Preformez 2 paini rotunde si le las sa se odihneasca 30 minute.
  4. Formez cele 2 bule de paine.
  5. Ultima dospire se face in bannetoane infainate pentru 1h30 la 24ºC.
  6. Coc pentru 45 minute cu abur in primele 15 minute.

Reteta a fost inspirata din Le Larousse du pain - Eric Kayser, pagina 109.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu