RSS

Paine cu morcovi si alune de padure

Am marcat aceasta reteta acum ceva vreme si de fiecare data cand vroiam sa ma apuc de ea imi lipsea cate ceva. Prima data, n-am avut morcovi suficienti. A doua oara, mi se terminasera alunele de padure. Dar in acest weekend am avut toate ingredientele necesare si cum vroiam sa fac o paine mai "exotica", aceasta reteta a picat perfect. Am facut prefermentul cu o seara inainte, am pregatit morcovii si alunele. Si nu glumesc cand vorbesc de pregatit, pentru ca pregatirea morovilor mi-a luat mai bine de o ora incluzand si curatienia dupa toata mizeria facuta pentru extragerea sucului de morcovi. Iar sucul de morcovi l-am baut si a fost asa de bun!
Sa razuiesti 750g de morcovi cu mana a fost ceva de munca si apoi sa storci sucul din morcovii rasi folosinf un tifon... mi-a ajuns ... mi-am jurat ca imi voi face un cadou un storcator de fructe/legume. Sau poate am s-o pun pe lista de cadouri de Craciun :D. In fine, revenind, cand morcovii au fost scusi si uscati putin, sa fac painea a fost floare la ureche.
In ce priveste painea, cu 12g de drojdeie in ea, coca a crescut repede. Interesant a fost ca a crescut foarte mult la temperatura camerei si foarte putin la cuptor. Dar in cele din urma painea a iesit cu un aspect acceptabil. In interiorul painii, miezul are doar mici gaurele ceea ce este foarte normal pentru o coca mai tare. Culoarea a ajuns sa fie in mod evident aproape portocalie din cauza morcovilor. Gustul ... hmmm .. as putea spune ca alunele de paure au contribuit mai mult decat morcovii, dar cu toate acestea n-a semanat cu o prajitura ci a ramas o paine.
In concluzie, e o paine interesanta, cu un aspect si gust interesant, dar sa fiu sincera, am facut paini mai clasice care m-au atras mai tare.

Ingrediente:

Preferment (total 367g)


Formula finala (total 1805g pentru 2 paini):

  • 350g faina pentru paine
  • 500g faina integrala
  • 512g apa
  • 21g sare
  • 12g drojdie
  • prefermentul de mai sus (367g)
  • 250g morcovi razuiti si scursi de suc (pentru a ajunge la aceasta cantitate am avut nevoie de 750g de morcovi intregi bio)
  • 250g alune (taiate in bucatele mici)

Mod de preparare:
  1. Fac prefermentul 12 ore inainte. Il las sa stea la 21ºC.
  2. Razuiesc morcovii cu cea mai fina razatoare pe care o am . Storc sucul cu ajutorul unui tifion si-l beau. Sau folosesc un starcator de fructe pentru operatia asta.
  3. Amestec toate ingredientele cu exceptia alunelor de padure si a morcovilor pentru 3 minute.
  4. Adaug morcovii si alunele de padure si continui sa framant pentru inca 10 minute pe viteza 2.
  5. Prima dospire dureaza 1h30".
  6. Divizez coca si formez painile.
  7. A doua fermentare se face in bannetoane pentru 1h.
  8. Crestez painile.
  9. Coc pentru 15" la 250ºC cu abur apoi reduc temperatura la 230ºC.

Reteta a fost adaptata din  Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes - Jeffrey Hamelman, pagina 198-199.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu