RSS

Paine de secara cu seminte de in

Aceasta este o paine simpla. Usor de facut, nu ia prea mult sa creasca, e usor de lucrat cu coca iar rezultatul este surprinzator. Am copt aceasta paine in dupa-amiaza asta si mi-a facut o multime de surprize placute. In primul rand, a crescut detul de mult in bannetoane ior apoi in cuptor mi-au deschis niste urechi impresionante. In primele 5 minute mi-am luat un scaun si am stat in fata cuptorului sa vad cu ochii mei cum cresteau si se extindeau. O experienta foarte interesanta si pot sa  o declar ca fiind painea cu cele mai mari urechi din care am copt eu pana acum. Cat priveste gustul, nu mai e nevoie sa spun ca a fost fantastic .... Voi spune in schimb, incercati-o acasa ca se merita din plin!



Ingrediente: 

Preferment (740g): 

Soaker (400g) 
  • 100g seminte de in  
  • 300g apa

Formula finala (1673g) 
  • 400g faina integrala 
  • 200g faina de secara
  • 130g apa 
  • 18g sare
  • 15g drojdie
  • 740g prefermentul de mai sus
  • 400g soaker

Mod de preparare:
  1. Pun toate ingredientele pentru preferment intr-un castron si amestec pana se omogenizeaza. Acopar castronul cu un capac si-l las la temperatura camerei peste noapte pentru 14-16 ore.
  2. Imediat dupa (in aceeasi seara), pun semintele de in la umflat, turnand apa rece peste ele. Acopar si acest vas cu un capac sau cu o folie.
  3. Adaug toate ingredientele in vasul de la mixer si pentru primele 3 minute astept sa se incorporeze toate bine. Cresc apoi viteza si mai las la framantat inca 10 minute.
  4. Las coca sa stea acoperita cu un capac pentru prima dospire pentru 45 minute.(nu e nevoie de stretch and fold)
  5. Scot coca din vas si o impart in 2. Formez painile si l asez in banetoane infainate. Le las la crescut intr-un loc cald pentru 50 minute acoperite cu un prosop.
  6. Preincalzesc cuptorul imediat dupa, la 250ºC cu piatra de copt in interior si o tigaie cu pietre vulcanice sub.
  7. Crestez painile cu o lama.
  8. Pun painile pe piatra de copt incinsa si torn 200ml de apa fierbinte peste pietrele vulcanice fierbinti.
  9. Coc pentru primele 15 minute la 250ºC si apoi reduc la 230ºC pentru inca 30 de minute.
  10. Scot painile si le asez pe un gratar sa se raceasca.

Reteta a fost inspirata din Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes - Jeffrey Hamelman, pagina 233-234.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Trimiteți un comentariu