RSS

Ciabatta

Acest tip de paine italieneasca a devenit brusc un sortiment foarte popular printre apropiatii mei. Cum coc paine destul de des, mi-a fost sugerat in mod subtil ca ar trebui sa-o incerc si pe asta. Aveam in minte acea coca foarte uda, dificil de lucrat cu ea, o paine plata si cu gauri mari in interior. Ce a ajuns sa iasa n-a prea fost deloc cum imi imaginam eu. Coca n-a fost deloc dificila, painea n-a fost plata si gaurile din interior au fost dezamagitoare. Pot sa banui de ce: cu cat este hidratarea mai mare cu atat gaurile din miez vor fi mai mari iar aceasta paine n-a avut suficienta apa pentru asta. Voi mai reveni asupra ciabattei cu siguranta, dar nu cu aceasta reteta.
Oricum, painea rezultata, chiar daca nu are nimic in comun cu ciabatta pe care o stiam eu, n-a fost rea deloc. A fost doar alt tip de paine! Gustoasa, cu o aroma subtila ... intr-un final n-a fost chiar un esec.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Biscuiti cu vanilie (om de zapada)

In ultima vreme, trenurile pe care le iau zilnic sunt mereu in intarziere si ma regasesc asteptand si asteptand impreuna cu fetita mea in gara pe peron. Intr-o seara, micuta mea era plictisita asa ca am ales sa ne plimbam un pic prin gara in asteptarea trenului. A fost momentul prfect pentru ca Irina sa ocheasca un distribuitor automat de ciocolatele si biscuiti. Asa cum va puteti imagina, a urmat un adevarat show s-o conving ca acelea nu erau bune pentru ea la 2 ani. Si i-am facut o promisiune: "o sa-ti faca mama niste biscuiti acasa!" O astfel de promisiune nu poti sa nu ti-o tii in fata propriului tau copil asa ca am luat cea mai simpla reteta de biscuiti si i-am facut ce-si dorea. Mai mult, am facut impreuna biscuitii si sunt asa de mandra de micuta mea bucatareasa!


Biscuitii au iesit deosebiti, se topesc practic in gura iar aroma de vanilie te face sa nu te mai opresti din mancat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine alba bio

Desi iarna nu e sezonul meu preferat, trebuie sa recunosc ca are un farmec aparte. Iar cand virbim de gatit, iarna este anotimpul perfect. Ador acele zile de weekend in care incalzesc casa cu caldura cuprotului si dinauntru de degaja un ametitor miros de paine. Apoi scoti painea din cuptor o pui sa se raceasca si te uiti nerabdator la ea sa se raceasca mai repede ca sa o poti degusta.
De aceasta data am ales o paine alba facuta din faina bio. E o paine care se face direct fara nici un preferment. Desi apa din compozitie reprezinta 62% am reusit sa am o coca destul de moale si dificil de lucrat cu ea. Ar fi fost mai bine probabil sa folosesc o oala de fonta s-o coc, dar in cele din urma am ales metoda clasica pe piatra. Painile au iesit un pic deformate ca forma dar au crescut frumos in cuptor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine de secara cu seminte de in

Aceasta este o paine simpla. Usor de facut, nu ia prea mult sa creasca, e usor de lucrat cu coca iar rezultatul este surprinzator. Am copt aceasta paine in dupa-amiaza asta si mi-a facut o multime de surprize placute. In primul rand, a crescut detul de mult in bannetoane ior apoi in cuptor mi-au deschis niste urechi impresionante. In primele 5 minute mi-am luat un scaun si am stat in fata cuptorului sa vad cu ochii mei cum cresteau si se extindeau. O experienta foarte interesanta si pot sa  o declar ca fiind painea cu cele mai mari urechi din care am copt eu pana acum. Cat priveste gustul, nu mai e nevoie sa spun ca a fost fantastic .... Voi spune in schimb, incercati-o acasa ca se merita din plin!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine cu morcovi si alune de padure

Am marcat aceasta reteta acum ceva vreme si de fiecare data cand vroiam sa ma apuc de ea imi lipsea cate ceva. Prima data, n-am avut morcovi suficienti. A doua oara, mi se terminasera alunele de padure. Dar in acest weekend am avut toate ingredientele necesare si cum vroiam sa fac o paine mai "exotica", aceasta reteta a picat perfect. Am facut prefermentul cu o seara inainte, am pregatit morcovii si alunele. Si nu glumesc cand vorbesc de pregatit, pentru ca pregatirea morovilor mi-a luat mai bine de o ora incluzand si curatienia dupa toata mizeria facuta pentru extragerea sucului de morcovi. Iar sucul de morcovi l-am baut si a fost asa de bun!
Sa razuiesti 750g de morcovi cu mana a fost ceva de munca si apoi sa storci sucul din morcovii rasi folosinf un tifon... mi-a ajuns ... mi-am jurat ca imi voi face un cadou un storcator de fructe/legume. Sau poate am s-o pun pe lista de cadouri de Craciun :D. In fine, revenind, cand morcovii au fost scusi si uscati putin, sa fac painea a fost floare la ureche.
In ce priveste painea, cu 12g de drojdeie in ea, coca a crescut repede. Interesant a fost ca a crescut foarte mult la temperatura camerei si foarte putin la cuptor. Dar in cele din urma painea a iesit cu un aspect acceptabil. In interiorul painii, miezul are doar mici gaurele ceea ce este foarte normal pentru o coca mai tare. Culoarea a ajuns sa fie in mod evident aproape portocalie din cauza morcovilor. Gustul ... hmmm .. as putea spune ca alunele de paure au contribuit mai mult decat morcovii, dar cu toate acestea n-a semanat cu o prajitura ci a ramas o paine.
In concluzie, e o paine interesanta, cu un aspect si gust interesant, dar sa fiu sincera, am facut paini mai clasice care m-au atras mai tare.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine de tara Tartine (dupa reteta lui Chad Robertson)


Cred ca m-am tinut sa fac aceasta paine de cateva luni, de cand am citit cartea lui Chad Robertson. E o carte deosebita si m-a prins cu 2 chestii: fotografia si facutul painii. Chad descrie istoria sa, cum a ajuns sa faca paine, cum timp de ani de zile a fost in cautarea retetei perfecte si trebuie sa recunosc ca cel putin prima parte am citit-o ca pe un roman. L-am admirat pentru dorinta sa imensa de a reusi in acest domeniu si l-am invidiat in acelasi timp pentru ca se dedica acestei minunatii numita paine. Eh dar fiecare cu drumul lui si iata ca cumva cumva ii impartasesc aceasta pasiune.
Cartea prezinta totul in imagini fie legate de momente din viata autorului fie legate strict de facutul painii. Pozele incluse sunt de exceptie si se imbina perfect cu continutul.

Dar suficient despre carte, pe care v-o recomand cu cea mai mare placere, sa vedem ce mi-a iesit mie urmand reteta lui Chad.
Motivul pentru care am tot amanat sa fac aceasta reteta este ca necesita un pic mai mult de lucru decat painile din cartea lui Hamelman. Asadar aveam nevoile de un weekend mai liber in care sa pot fi atenta la toate detaliile procesului.

M-am apucat asadar sambata dimineata sa fac aceasta reteta si painea a fost gata pentru pranzul de duminica. Am ales sa fac a doua dospire la rece pentru ca aveam nevoie sa ma folosesc cumva de orele de noapte si sa nu ma intind cu munca pe o intreaga zi.
Cum spuneam, am inceput sambata dimineata pe la 8 sa fac prefermentul, pe care l-am tinut pana la ora 5 dupa-amiaza cand m-am apucat efectiv de paine. Pana s-au amestecat prima serie de ingrediente, plus lasatul la autolyza (40") si plus reamestecatul s-a cam dus o ora. Am trecut apoi la etapa primei fermentari care a durat 4 ore, timp in care am facut un stretch and fold la fiecare 30 de minute. Coca era foarte moale intrucat are o hidratare de 77% si dificil de lucrat cu ea, din cauza aceasta si a avut nevoie de toate aceste stretch and folduri. Ca sa nu mai spun ca faina de aici nu se compara cu cea care se vinde in State intrucat continutul de proteine este mult mai mic. Una peste alta, cand m-am uitat la ceas era ora 10 seara. Am scos coca din vasul de la mixer, evident ca se imprastia in toate partile pe blatul de lucru, dar dupa cateva seturi de stretch and folduri, coca a inceput sa capete cat de cat o forma. Am impartit-o in doua, am lasat-o sa se linisteasca sa cum cere reteta inca o jumatate de ora, i-am dat o forma rotunda, am pus-o in cosulete pe care le-am bagat in pungi de plastic si la ora 11 seara erau puse frumos la frigider.
A doua zi, am constatat ca nu prea crescusera asa ca le-am lasat la temperatura camerei inca 2 ore si le-am copt pe rand.
Cand am dat capacul de la oala la o parte am fost un pic dezamagita pentru ca nu crescusera asa de mult cat mi-as fi dorit eu dar pe de alta parte nu aratau nici rau.
Evident ca nu am avut rabdare sa se raceasca de tot si am taiat prima paine pentru pranz. Gustul insa m-a dat gata! O paine de exceptie care merita tot efortul. O voi mai incerca cu siguranta chiar daca poate voi alege si variantele pe care Chad le propune in cartea sa. As declara ca daca e cineva pasionat de paine, aceasta este o reteta care nu trebuie ratata pentru ca desi e dificila isi plateste pretul prin calitatea, gustul si aroma pe care o are.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Feta saganaki


De fiecare data cand ajung in Grecia in vacanta nu pot sa nu degust din bunatatile locale. Bucataria greceasca e una din favoritele mele. Anul acesta am avut placerea sa-mi petrec vacanta in Zakynthos. Ce vacanta deosebita, ce tara plina de soare si ce insula plina de peisaje uimitoare. Calatoream cat era ziua de lunga, iar seara, inainte sa ne retragem obositi la hotel, ne opream pentru cina la o taverna greceasca. Si ce bunatati, si ce delicii!
Am sa pun cateva poze din aceasta vacanta ca sa vedeti si voi ce frumuseti sunt pe acolo.

Mi-am propus pentru acest post o reteta simpla, dar pe cat de simpla e, e atat fel de delicioasa. Imi aduc aminte ca la taverna intotdeauna o ceream ca aperitiv desi felul principal era atat de mare ca nu-l puteai termina. Asa ca l-am incercat si acasa si a avut succesul prevazut pentru ca dupa prima masa feliile de feta saganaki au disparut rapid in burtile noastre ramanandu-ne intiparite doar memoriile placute ale gustului lor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Chipsuri de casa




Da, stiu! Chipsurile nu se numara printre cele mai sanatoase mancaruri pe care sa le ai pe masa. Dar chiar credeti ca cele cumparate la punga sau cutie din comert sunt mai sanatoase decat unele facute in casa? Eu nu cred. Si daca tot ne ploua in gura dupa un castron cu chipsuri crocante atunci prefer sa stiu ce mananc.

Chipsurile sunt extrem de simplu de facut in casa doar ca ne trebuiesc instrumentele necesare.

Iata reteta ...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine rustica cu hrisca

 

Se intampla uneori sa nu reusesc sa-mi sincronizez programul in weekend cu facutul painii. Asa s-a intamplat cu aceasta paine. Planuiam sa fac alta dar aceea era un pic mai complicata asa ca m-am hotarat sa iau alta reteta la incercat. Am ales o paine rustica cu adaus de hrisca. Daca va mai aduceti aminte am mai avut eu o incercare de paine cu hrisca (vezi reteta Paine bio cu hrisca) si mi s-a intiparit aroma acestei cereale.
M-am apucat de aceasta paine seara si eram prea obosita ca s-o duc pana la capat am ales sa fac prima fermentare la frigider. A creste painea la rece e ceva obisnuit dar mai ales in a doua etapa de dospire. Mie insa mi se inchideau ochii de oboseala asa ca m-am riscat s-o pun in frigider chiar din prima etapa.
A doua zi de dimineata, coca era evident rece asa ca am lasat-o la temperatura camerei inca o jumatate de ora apoi am revenit la pasii retetei initiale. Ma asteptam ca painea sa se plosteasca in cuptor datorita cresterii la rece si asta s-a si intamplat cel putin in prima etapa pentru ca in urmatoare 10 minute sa creasca semeata si sa se crape frumos. Programul s-a nimerit de minune pentru ca la pranz aveam pe masa paine calduta proaspat scoasa din cuptor. Deliciosa! O formula foarte buna si care iata ca se poate alinia si cu programul meu.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Paine cu faina de porumb


Planificasem sa fac o cu totul alta reteta dar pur si simplu, seara de dinainte am uitat sa fac prefermentul. Asadar mi-a ramas ca solutie doar o paine directa, fara preferment. Asa am ajuns sa aleg aceasta reteta pe care o prezint aici.
Este o paine cu faina de porumb. Nu malai, ci faina de porumb. Culoarea miezului painii este galben datorita acestei faini. Gustul este mai dulce decat al unei paini obisnuite. Painea a crescut frumos si s-a deschis in cuptor.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Briose cu zmeura

 
Am mentionat eu oare pana acum ca zmeura este fructul meu preferat? Il ador proaspat, in orice stare si in orice combinatie. O inghetata de zmeura sau o tarta cu zmeura imi face ziua mai frumoasa. Dar acum nu vorbesc de aceste bunatati dupa care deja imi ploua in gura ci de aceste minunate briose cu zmeura. Au un gust usor acrisor si pastreaza delicat aroma acestor fructe de padure.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Supa crema de dovlecei

Nu prea ma omor eu cu supele crema dar mi-am propus sa incerc si alte variante la ciorbele mele clasice. De asemenea nu ma omor nici dupa dovlecei si nici nu-i prea folosesc in general in mancaruri. Ba mai mult, cand i-am spus dragutului meu sot ca am de gand sa fac o supa de dovlecei s-a cam strambat putin si chiar ma intrebam daca o sa o si mancam in cele din urma. Dar nu m-am lasat dezamagita si i-am dat o sansa acestei supe.
Asadar, am urmat reteta cu foarte mici modificari si sa vedem ce-a iesit. O zeama verde, mai mai ca nu-mi venea nici s-o gust. Am pus-o intr-un castron si am luat prima lingura. Mmmm, dar nu e rea deloc. Bate chiar zeci de supe pe care le mananc zilnic la cantina! S-a dovedit a fi o supa aromata si cu un gust bogat pentru o amarata de supa de legume. Urmatorul test a fost evident prima lingura pe care avea s-o ia sotul. Si l-am vazut cum s-a luminat la fata dupa prima inghititura... mmmm dar e chiar buna! A fost clar in acel moment ca supa mea era un succes. Singura persoana pe care n-am reusit nici macar s-o guste a fost Irina, dar pe ea o inteleg ... ca de atunci cand ai ce alege ... preferi ce-ti place mai mult nu?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS